Dibbuk.se

Den enskilde individen kontra gruppen

Hur ser ett bra ledarskap ut – hur kommer det sig att vissa personer når resultat medan andra inte alls gör det? Det lättaste är att använda exempel från idrottens värld. Detta då man där har en förmåga att byta ledare mer frekvent och där man därför också kan jämföra ett ledarskap med ett annat på ett mer tydligt sätt.

Vi kan säga att det handlar om ett fotbollslag i Stockholm som inför en säsong bytt tränare. Året innan har man vunnit det mesta som går att vinna och man har dessutom – med några få undantag – lyckats behålla sin trupp. Det spelare som kommit in i laget har erkänd spets och ska ersätta de tidigare spelarna utan några problem. Optimismen är påtaglig inför seriestarten.

Det som sker är därför överraskande: laget förlorar sex raka matcher och ser ingen annan utväg än att sparka tränaren. En tränare som har lyckats överallt tidigare. Varför misslyckas han just här – och för att ytterligare spetsa till det: hur kan det komma sig att den tränare som tar över inleder med tre raka vinster?

Ledarskapsutbildning skapar bättre ledarskap

Vi tänkte ge några tänkbara förklaringar. Men innan dess så ska vi nämna att ledarskap är en mycket komplex fråga som inte kommer med några enkla svar och lösningar. En person kan vara perfekt för en grupp och helt katastrofal för nästa lag han står inför att leda. Det här går att dra paralleller även till arbetslivet.

Vi har alla haft riktigt bra chefer, vi har haft sämre sådana och i vissa fall har vi haft oturen att stöta på en riktig usel ledare. En usel ledare som kan ha extremt bra meriter från ett annat företag. Som sagt; ett ledarskap och hur man blir en bra ledare är en fråga som spänner över extremt stora ytor och som, till viss del, saknar svar. Ett svar dock: en gedigen ledarskapsutbildning gör skillnad. Läs mer om en sådan här.

Många tror att en bra ledare föds som sådan. Vi skulle säga att man kan födas med förutsättningar, men att man måste förkovra sig och genomgå en ledarskapsutbildning för att fullt ut förstå vad ett ledarskap innebär. Det handlar till mångt och mycket om att vara lyhörd, om att använda varje enskild individ och dennes förmågor för att leda gruppen framåt. Att kunna se, lyssna in och läsa av en grupp är lika viktigt som att – inom fotboll – vara en god taktiker.

För ett företag så handlar ledarskapet om att nå vissa mål – men hur kan man motivera varje individ att göra sitt yttersta för att hjälpa gruppen? En ledarskapsutbildning ger definitivt mer verktyg att lägga ner i verktygslådan och alla som har ambitioner att leda en grupp bör också genomföra en sådan för att kunna göra sig själv rättvisa i den så kallade ledartröjan.

Varför misslyckades fotbollstränaren?

Här är våra anledningar till varför haveriet skedde för fotbollslaget i Stockholm och varför de tvangs sparka sin nya tränare:

  • Informella ledare: Den nye tränaren gick in i omklädningsrummet och pekade med hela handen. Han ville visa att han bestämde och han ville sätta sin egen prägel på laget. Det innebar att han inte lyssnade in vilka som egentligen styrde bakom kulisserna. Två spelare bänkades till förmån för två andra. Det avgörande var att just dessa var gruppens verkliga ledare som i och med sin bänkning drog igång en kampanj – genom skitsnack och genom underprestationer på träningar – i syfte att få den nye tränaren avsatt. En dålig stämning spreds i omklädningsrummet. Även då spelarna i fråga fick speltid så visade de öppet sitt missnöje. Stridsyxan blev aldrig begravd.
  • Spelarna som försvann: De kanske var sämre fotbollsspelare – men de var viktiga för gruppen. De personifierade lagets skäl och de var de som drev allting framåt. Varje idrottslag – och arbetslag – ställs inför dessa scenarion någon gång. Det är inte säkert att en högre kompetens på papperet innebär bättre resultat. Den sämre spelaren (anställde) kan vara bättre för gruppens sammanhållning och trivsel.
  • Otur: I vissa fall så kan helt enkelt rätt ledare befinna sig på fel plats. Som ledare så ska man lyssna in och se gruppens alla individer – men man ska inte krypa och tappa sig själv i detta. Då är man ingen ledare. Den tränare som fick sparken var kanske bara fel för just denna specifika grupp. Där faller bilan över styrelsen som uppenbart gjort en rejäl felrekrytering.

Relaterade inlägg

Stockholm är en stad med många hus. Vissa är vad man skulle kalla klassiskt vackra, andra är jättefula. Den typen av hus som byggdes under den satsning som kallas miljonprogrammet, tillhör inte sällan den senare kategorin. Även om vissa arkitekturkonnässörer kanske anser att vissa av husen i miljonprogramsförorterna äger en viss ”brutalistisk skönhet”, skulle de flesta av dem inte vilja bo här. Slitet och nedgånget Men de är inte bara oattraktiva, de är också på[…]

Läs mer »
Skolstädning

Bättre skolstädning ger bättre resultat

Det finns ett område där skolor över hela Sverige har ett större ansvar än vad man tar. Detta gäller hygien och främst under senare år så har mans ett en kraftig försämring gällande skolstädning och det är också något som märks i vilka resultat som elever i slutändan får. Att det kommer rapporter från elever som inte vågar gå på toaletter på skolan, som håller sig en hel dag av den anledningen att det är[…]

Läs mer »