Dibbuk.se

Barnets bästa ska alltid vara i fokus

flicka med mamma vid dator

En skilsmässa är ofta en uppslitande process med mycket starka känslor i omlopp: svek, ilska, sorg, bitterhet – men också hopp om framtiden. Att båda parter visar tolerans för den andres synpunkter och vilja är av största vikt för att separationen inte ska skapa alltför djupa sår. Inte minst gäller det frågor som rör barnen. Viktigt för de separerande förädlarna att tänka på, oavsett det gäller vårdnad, boende eller omsorg, är att man alltid ska ha barnens bästa i fokus. Familjerätten är också tydlig på den punkten.

När det gäller vårdnaden så handlar det om vem som har rätt att ta de viktiga besluten som rör barnets liv. Val av skola, sjukvård och andra betydelsefulla saker i barnets liv.

Familjerätten utgår från att barnets bästa är att ha kontakt med båda barnen. Är föräldrarna gifta så blir både vårdnadshavare direkt vid födseln. Är föräldrarna sambos så krävs ett speciellt intyg, om det inte finns kommer barnets mor att få ensam vårdnad.

Dåligt samarbete kan leda till rättsprocess

I de fall då förädlarnas samarbete är så dåligt att de inte kan komma fram till beslut i viktiga frågor, så kan en domstol få ta beslutet om ensam vårdnad för en förälder. För att det ska bli en överflyttning av vårdnad så krävs det att en vårdnadshavares olämplighet ska att gått ut över barnet.

Barnets boende ska inte sammanblandas med vårdnaden. Barnet kan bo växelvis hos de båda föräldrarna eller i olika tidsbestämda perioder. Var barnet bor påverkas självklart också av boendesituationen, närhet till skola och vänner med mera.

Har föräldrar med gemensam vårdnad svårt att komma överens så kan man söka samtalshjälp hos socialtjänsten för att försöka nå en överenskommelse den vägen. I värsta fall kan det hamna i tingsrätten, men då bör man ha kontakt med en jurist som kan hjälpa till att hitta en annan lösning. Juridisk hjälp kommer också att behövas för att barnets intresse ska kunna bevakas i rätten.

Barn har rätt till kontakt med båda föräldrarna

Föräldrabalken slår fast att alla barn rätt till kontakt med båda sina föräldrar. Hur barnets rätt till kontakt ser ut beror helt på barnets och familjens situation. Ålder, skolgång och personlighet är faktorer som spelar in. Det viktiga är att kontakten anpassas efter barnets behov.
Även i frågor om umgänge så brukar det i första hand ordnas ett samarbetssamtal hos socialtjänsten, där föräldrarna ska få hjälp att komma överens. Om en överenskommelse inte kan nås så återstår bara den rättsliga vägen, där man i ett tidigt skede bör ta hjälp av en jurist, som kan hitta lösningar och se till att barnets eller barnens intressen inte glöms bort.

Om barnet behöver kontakt med andra anhöriga, exempelvis syskon eller far- eller morföräldrar, så är det endast socialtjänsten som kan väcka talan till tingsrätten.

Relaterade inlägg

kvinnlig chef med kollegor i bakgrunden

Vissa advokater är för bra för sitt eget rykte

Det är ofta en del advokater som utmärker sig mer än andra, då de lyckas slå hål på en åklagares bevis och som frikänner den som tidigare har varit misstänkt för något brott. Leif Silbersky är en sådan advokat, som många misstänkta brottslingar mycket gärna vill anlita den dagen som de står misstänkta för ett brott. Peter Althin är en annan sådan framgångsrik advokat. De har blivit så pass kända för sin yrkeskunskap att det[…]

Läs mer »

I Sverige har vi ett system som gör det möjligt att få fina tänder och där notan betalas av oss alla. Fram till 22 års ålder så kan man besöka en tandläkare för undersökningar och behandlingar och där kostnaden finansieras av skattsedeln; ett system som är välfungerande. Ser man till den allmänna tandhälsan i Sverige så ligger vi i jämförelse med andra länder på en hög placering. Det bidrar även till vårt övriga välmående –[…]

Läs mer »