Utmana könsrollerna! Så lyder idag uppmaningen till många unga kvinnor som är på väg ut i yrkeslivet. Men trots att allt fler söker sig till de traditionellt mansdominerade gymnasieprogrammen så blir nästa steg tufft – inom många branscher tvekar man fortfarande att anställa kvinnor.
Ett av de mest mansdominerade yrkena i Sverige är fordonsmekaniker. Få kvinnor utbildar sig och av dem är det färre som får jobb efter utbildningen – om man jämför med män med samma utbildning. Inom fordonsbranschen är arbetskraften fortfarande till 99 procent män, trots att antalet kvinnliga elever på fordonsprogrammet ökat mycket under senare år.
Traditioner och fördomar
Anledningen till detta är en stark tradition – och en hel del fördomar. Fordonsindustrin har alltid varit en manlig domän, och det finns många som ännu idag inte vill anställa kvinnor. Branschen är konservativ och bilden av en mekaniker är en man. Dessutom är det något av ond cirkel, då flera undersökningar visat att många kvinnor skräms bort av mansdominansen. Det är inte lätt att vara ensam tjej bland 500 killar. Det är en väldigt manlig miljö. Många orkar inte med alla skämt och den tuffa jargongen och söker sig vidare i arbetslivet.
Hur ser då framtiden ut hur, kommer tjejer som gillar att mecka med bilar att få jobb? Jo, det finns en ljusning. Idag är det till exempel många företag som prioriterar att ta emot kvinnliga praktikanter och antalet kvinnor som utbildar sig på fordonsprogrammet ökar för varje år.