Dibbuk.se

Jobba med vägmarkeringar – ett jobb för både killar och tjejer

Vill du ha ett omväxlande jobb som både är roligt, utmanande och låter dig tillbringa mycket tid utomhus? Då bör du fundera på att bli väglinjemålare och arbeta med vägmarkeringar. Vägmarkeringar är ett sådant där inslag i vardagen som de flesta tar för givet, men som med allt annat så är det arbetande människor som ligger bakom. Bara i Stockholm finns flera företag som uteslutande åtar sig uppdrag inom vägmarkeringar och väglinjemålning. Det byggs ständigt nya vägar och gator, och alla måste de ha tydliga markeringar för att trafiken ska kunna flyta säkert.

Passar du för att jobba med vägmarkeringar?

Vad måste man då kunna för att jobba med vägmarkeringar? Inte jättemycket egentligen, det mesta lär man sig när man väl börjar jobba. Men ska vara noggrann, teknisk och ha lätt att koncentrera sig långa stunder i sträck. Dessutom måste du gilla att jobba utomhus i alla typer av väder och inte vara rädd för att hugga i. Uppfyller du dessa krav tycker vi att du helt ska fundera över detta lite ovanligare yrkesval.

Funkar lika bra för tjejer

Att jobba med vägarbeten överlag kanske många tänker på som ett typiskt killjobb, men faktum är att det passar precis lika bra för tjejer. Har man ett intresse för trafiksäkerhet, färg och lagar och regler har det ingen betydelse vilket kön man har. Du kan lätt driva ett vägmarkeringsprojekt på vilken väg som helst.

Ofta ingår man i ett större team tillsammans med konstruktörer, asfaltsläggare och andra yrkeskårer när man jobbar. Det händer mycket under ett vägprojekt och det är ditt jobb som blir kronan på verket. När vägmarkeringarna är målade är vägen redo att invigas.

Miljöaspekten

Numera är det oftast miljövänlig färg som används vid vägmarkeringar och linjemålning, utom i vissa fall där vägen antas bli mycket tungt belastad och där väderleken ofta är hård. När man jobbar med hälsovådlig färg har man dock alltid adekvat skyddsutrustning inklusive munskydd och luftrenare.

Alternativa områden

Det är inte bara på vägar man jobbar med vägmarkeringar och linjemålningar. Andra frekvent förekommande platser är industrigolv, flygplatser och faktiskt skolgårdar i stor utsträckning. Många företag som sysslar med vägmarkeringar och linjemålning är ofta ute och jobba med att smycka skolgårdar, måla hopphagar och färggranna bilder som barnen varit med och skapat. En rolig avkoppling från det ibland slitsamma livet ute på vägarna.

Kanske kommer du även i framtiden in på andra aspekter av vägbyggen, såsom planering och projektering. Landskapsarkitekt är ett yrke som inte ligger långt bort. Ute under den öppna himlen, i färd med att anlägga en ny, vacker väg på vilken tusentals bilar snart ska flyga fram, öppnar sig sinnet och drömmarna får fart.

Ta chansen!

Är du tjej och funderar över framtiden tycker vi att du ska fundera på de lite mer roliga och vågade karriärvalen, och gärna i branscher som kanske mest ses som något för killar. Varför skulle vägprojektering, vägmarkeringar och linjemålning vara något som bara killar kan hålla på med? En retorisk fråga naturligtvis, det finns ju ingen anledning. Vägmarkeringar kommer alltid att behövas, och du kan måla dem lika väl som någon annan!

Relaterade inlägg

tjej mekaniker

Tufft för tjejer som vill bli mekaniker

Utmana könsrollerna! Så lyder idag uppmaningen till många unga kvinnor som är på väg ut i yrkeslivet. Men trots att allt fler söker sig till de traditionellt mansdominerade gymnasieprogrammen så blir nästa steg tufft – inom många branscher tvekar man fortfarande att anställa kvinnor. Ett av de mest mansdominerade yrkena i Sverige är fordonsmekaniker. Få kvinnor utbildar sig och av dem är det färre som får jobb efter utbildningen – om man jämför med män[…]

Läs mer »
kvinnlig chef med kollegor i bakgrunden

Fler kvinnliga chefer – Men det är mycket kvar att göra

Det blir vanligare med kvinnliga chefer. Men även om utvecklingen går framåt ur jämställdhetssynpunkt så går det långsamt. Exempelvis uppger så många som var femte ung kvinna i ledarskapsposition uppger att de har blivit könsdiskriminerade. Kvinnors deltagande på arbetsmarknaden har ökat markant ända sedan kvinnorörelsens starka framfart på 1970-talet. Tydliga siffror Siffrorna är tydliga: I dag är ungefär hälften av alla anställda i Sverige kvinnor. På chefsnivå ser det dock lite annorlunda ut. I samtliga[…]

Läs mer »