Sedan januari 2018 så har man ytterligare ett krav på sig som företag inom finans. För att få handla med aktier, fonder, derivat, finansiella instrument, värdepapper och obligationer så kommer man behöva vara registrerad för LEI kod. En LEI kod är i sin tur en serie siffror – alfanumeriska och tjugo till antalet – som verifierar vilka företag som varit involverade i en transaktion eller en affärsuppgörelse. Om två stycken parter genomför en transaktion så krävs det också att både dessa är registrerade för LEI – annars; the deal is off. Den blir, helt enkelt, omöjlig att genomföra.
Är då LEI ett sätt att komma åt vanliga privatpersoner och med ett syfte att hålla dessa borta från den mytomspunna börshandeln? Nej, definitivt inte. Faktum är att systemet med LEI kod indirekt kommer att underlätta för dig som privatperson som handlar med aktier.
Indirekt som i att A) du kommer inte att behöva registrera dig för LEI och B) systemet kommer att gör handeln inom den globala, finansiella sektorn betydligt säkrare och bättre reglerad. Det är företag och juridiska personer som berörs och det påverkar överhuvudtaget inte alls gemene man som i lugn och ro kan fortsätta leta klippet via sitt ISK konto. Skulle du ha en enskild firma som handlar med exempelvis aktier, värdepapper eller med obligationer så kan det också vara så att du slipper registrera dig för LEI – där avgör hur pass stor omsättning ni har. Gränsen ligger på tre miljoner kronor.
Schysstare handel inom EU och globalt
Om man ska peka på ett problem som LEI kan lösa så handlar det om att snabbt och smidigt kunna avgöra vilka som är inblandade i finansmarknaderna. Vi har inom EU och – framförallt – globalt saknat ett kompetent och viralt verktyg för att förhindra skattesmitning, monopol, fusk och manipulation inom finans; något som skapat ett bransch full av fusk som man tack vare LEI alltså kan stävja.
Det ska tydligt kunna gå att se vilka som varit inblandade i en affär – både nu och på sikt. I och med att varje LEI kod är unik så kan man heller inte komma undan eller gömma sig – oavsett hur pass många krokiga vägar och dimridåer man tror sig lagt ut så kan exempelvis Finansinspektionen direkt se vad- och vilka som ingått olika avtal. Som det ska vara: transparent och ärligt. Tidigare har det tagit stopp någonstans; pengarna har inte gått att spåra och spåren har upphört – tack vare LEi så är detta ett minne blott.
Registrera din LEI online
För att få en LEI kod så måste man ansöka om- och registrera sig för en sådan. Enklast gör man det via nätet och genom en auktoriserad webbtjänst. Där finns det olika val att göra och där man som kund kan välja mellan olika sådana. Vi skulle säga att priset för att registrera LEI kan ligga strax över 1200 kronor och att det tar ungefär 1-2 arbetsdagar innan man erhåller sitt LEI nummer. I vissa fall lite längre tid; något som beror på hur många ärenden som behandlas.
Man kan även gå den traditionella vägen och ta kontakt med sin bank, som då sköter registreringen. Det brukar dock ta längre tid och i bransch där tid är lika med pengar så är ofta en auktoriserad webbtjänst att föredra.