Dibbuk.se

Mäklare och vikten av ärlighet

Att priserna för bostäder i Stockholm under en lång tid stigit och hamnat på i det närmaste absurda nivåer är ett samhällsproblem. Det har dels kommit att skapas ett slags Klondyke över hela marknaden; ett område dit många lycksökare mutar in sig och köper bostäder i ett rent spekulativt syfte. Konkret så kan det innebär att man äger en bostad, man tar ett lån för handpenningen till en nyproduktion och väntar in den byggnationen. Då det väl är dags för inflyttning så säljer man denna vidare till ett mycket högre pris.

Här har man således enbart suttit och väntat in marknaden. Många har gjort sig en förmögenhet genom detta. Likaså genom att köpa-sälja-flytta- principen där man, helt enkelt, köper en bostad, renoverar lite och säljer den dyrare.

Många är de som skott sig på den heta marknaden och många är vi som potentiellt kommer att få betala notan. Här måste vi även nämna mäklarens roll i det hela. Stockholm har extremt många mäklare och de flesta av dessa är pålitliga och ärliga i sina uppsåt: man jobbar efter god mäklar-ed och man ser till sina klienters intressen utan att försöka påverka slutpriset mer än genom hårt jobb. Tyvärr finns det även andra exempel på där mäklare varit med och skapat den höga prisnivån som vi idag ser. Detta genom lockpriser – som trissar upp priserna genom en ökad aktivitet vid budgivningen.

Tror man sig kunna köpa en trea i Årsta för två miljoner kronor så kommer man att hoppa på tåget – bara för att inse att priset i slutändan dubblerades. En mäklare kan således påverka ett slutpris genom att sätta ett extremt lågt utgångspris; man vet att det är svårt att hoppa av en pågående budgivning.

Flera mäklare har varnats av FMI

En budgivning som även den kan innehålla en dos av falskspel. För: vilka är det egentligen som du budar mot? Här finns det regler att följa – som mäklare måste man redovisa budgivare för köparen i syfte att skapa transparens.

Men, bara för att man som köpare får alla namn så vet man ingenting om dessa personer. Personer som kan vara bulvaner och agera på uppdrag av mäklaren och i syfte att driva priset uppåt. Ett stort problem där många anmälningar lämnats till Fastighetsmäklarinspektionen (FMI). Många mäklare i Stockholm har också – ska tilläggas – blivit varnade och blivit av med sina licenser som en följd av dessa anmälningar.

Vilka betalar för en bubbla som spricker?

Samhällsproblem, nämnde vi. Det är ett sådant. Någonstans så kommer notan att måsta betalas och troligt är att vi alla kommer att få ta kostnaden av den Vilda Västern som pågår i Stockholm gällande bostadspriser. Man försöker kyla ner allting genom höjda krav på amortering och genom att skärpa reglerna kring exempelvis köp av nyproduktioner.

Viss effekt av detta syns: priserna har sjunkit under året. Men, det finns fortfarande skäl till oro och en drivande faktor till varför priserna är så pass höga: det finns inte tillräckligt med bostäder för alla och för alla plånböcker.

Det är där man måste börja. Bygg billigare, bygg mer och bygg så att alla har råd att bo i vår huvudstad. Det är lösningen och den borde ha tagits i beaktning för många, många år sedan. Då hade vi sluppit den här oron för vad som händer om bubblan spricker.

Relaterade inlägg

Retorikkurser genomförs hos ett flertal universitet och högskolor, däribland Uppsala Universitet. Även vanliga företag som riktar sig till andra företagare, har kurser i retorik. Går man en sådan har man stor nytta av kunskaperna varje gång som man ska hålla tal eller någon föreläsning. Retorik A Därför presenteras här ett antal alternativ att läsa retorikkurs under hösten 2018 eller våren 2019. Exempel på kurser är bland annat: En halvårsutbildning i Uppsala som både kan börja[…]

Läs mer »

Umgängesrätt, rätt till ett privatliv, skydd mot diskriminering och mer. Barn och ungdomar i Sverige skyddas inte bara av svenska lagar, utan även av internationella konventioner. Till exempel har Sverige skrivit under Förenta Nationernas barnkonvention, just i syftet att skydda barnens rättigheter. Underskriften innebär att Sverige har förbundit sig att reglerna som överenskommits ska gälla samtliga barn och ungdomar över hela landet. Det finns 54 artiklar i konventionen, av vilka du kan läsa ett antal[…]

Läs mer »