Dibbuk.se

Läppstiftet – röda förförande feministiska munnar

Läppstift och feminism

Smink har genom åren haft två huvuduppgifter – att dölja och framhäva. Människan har i princip alltid sminkat sig. Redan på stenåldern använde jägare lera för att kamouflera sig vid jakten. Ändå fortsätter sminket att vara något av en kontroversiell fråga. Fast båda könen använt smink i olika tidsåldrar och trots att det blivit vanligare att män i dag använder smink så är det en kvinnosymbol. Frågan är vad det symboliserar i dag?

Idén om att framhäva delar av en kvinnans utseende med smink är antik. Det finns uppgifter från det antika Aten som pekar på uppdelningen mellan könen. Männen sminkade sig inte, medan gifta kvinnor kunde måla läpparna svagt röda förutsatt att de stannade hemma. Under 1800-talet skulle kvinnor vara bleka och se sköra ut. Deras munnar och kinder kunde dock vara rosiga, färgade av smink. Det här är två exempel på hur läppstiftet används för att dra till sig männens blickar men under kontrollerade former.

Parallellt har smink och läppstift motsägelsefullt nog också använts för att markera motsatsen till skörhet. Bland prostituerade användes kraftigare läppstift för att egga upp. Läppstiftet har alltid varit dubbelbottnat och genom åren gjort en rejäl resa.

Under 50-talet blev läppstiftet en viktig accessoar för att visa att man tillhörde den nya tiden efter världskrigen, läppstiftet signalerade glädje och plats för lyx. Läppstiftet i västvärlden blev som ett färgstarkt utropstecken som symboliserade kvinna. När kvinnan nu samtidigt ofta var hemmafru och beroende av sin man, blev det ihopkopplat med de värdena. Inte så konstigt att läppstiftet tappar mark under 70-talet. Kvinnans frigörelse bar inte läppstift eftersom man behövde markera en ny era.

Läppstift på en mun som talar

Men affärskvinnan på 80-talet bar läppstift. Sigourney Weavers karaktär i filmen Working girl från 1987 hade klarrött läppstift och tittade skarpt ut mot biopubliken såväl som mot sina motspelare i filmen. Nu hade läppstiftet på nytt fått en annan betydelse. Det var viktigt att vara yrkesperson och kvinna. Läppstift satt inte längre på tysta munnar utan munnar som hade något att säga och förvänta sig att andra skulle lyssna.

Att Gudrun Schyman, tidigare vänsterpartiets ledare, hade röda läppar var nog inte bara för att bekänna partifärg utan också för att få uppmärksamhet för orden. En människas blick dras till läppar som står i kontrast till resten av ansiktet. Samma idé som i olika tider lockat män att titta på jungfruns rödmålade tysta läppar lockar nu människor att titta på rödmålade läppar som pratar politik eller affärsidéer. Gudrun Schyman har fortsatt att bära sitt roströda läppstift också nu när hon är ledare för Fi, Feministiskt initiativ.

Sminköser som arbetar på tv brukar fråga kvinnorna om de vill ha läppstift och förklara just den här kopplingen – om du har färg på läpparna drar din mun uppmärksamheten till sig, det kan vara bra om du vill få folk att lyssna. Hillary Clinton? Jo, röda läppar på henne också. Här ser man hur läppstiftet hängt med i olika tider och lyckats symbolisera helt motsatta saker.

Män med smink

Parallellt har sminket också gjort en resa i männens ansikten. Under medeltiden, 1500-talet, började brittiska män sminka sig kraftigt, man ville bland annat sminka fram blå ådror vid sina tinningar. 1700-talet är ändå den tid när vi kopplar ihop män och smink som mest.

Det bleka pudret skulle symbolisera adlighet. Ju vitare desto bättre. Här fanns ingen plats för en naturlig look och ton-i-ton-tänk. Det var kontrasternas tid. Vitt puder blir ännu vitare med en kolsvart mouche och skarpt röda kinder. Närmre clownmålning kommer vi inte. Det går att skratta åt det här i dag men samtidigt får vi komma ihåg att smink symboliserade välstånd. Klart att man ville vara blek då!

Vid den här tiden bär prostituerade inte smink, det är en symbol för överhet. Efter den franska revolutionen bytte sminket på nytt symbolik och adeln lämnar den vita puderdosan. Engelsmännen gick så långt att de förbjöd smink, kvinnor som struntade i förbudet kunde dömas för häxeri. Ännu en gång kopplas sminket kopplas till kraft, den här gången till och med övernaturliga sådana.

I dag är det vanligt att män sminkar sig. De stora make up-märkena vill inte gå miste om en stor kundgrupp och männen står ju för hälften av befolkningen.

Under 90-talet kom supermodeller som Marcus Schenkenberg. De hade både muskler och skönhetsmedel på flaska i handen. Sedan dess har många manliga modeller och inte minst idrottare presenterat egna parfymer och skönhetsmedel. De nya vuxna, 80-talisterna har växt upp med det här och tycker inte att det är så konstigt att killar använder kräm för att få bort mörka ringar under ögonen. Att försöka fixa sin hud är vanligt.

I dag är det nog bara det där läppstiftet som fortfarande är en symbol för kvinnor och smink.

Relaterade inlägg

tjej mekaniker

Tufft för tjejer som vill bli mekaniker

Utmana könsrollerna! Så lyder idag uppmaningen till många unga kvinnor som är på väg ut i yrkeslivet. Men trots att allt fler söker sig till de traditionellt mansdominerade gymnasieprogrammen så blir nästa steg tufft – inom många branscher tvekar man fortfarande att anställa kvinnor. Ett av de mest mansdominerade yrkena i Sverige är fordonsmekaniker. Få kvinnor utbildar sig och av dem är det färre som får jobb efter utbildningen – om man jämför med män[…]

Läs mer »

Vill du ha ett omväxlande jobb som både är roligt, utmanande och låter dig tillbringa mycket tid utomhus? Då bör du fundera på att bli väglinjemålare och arbeta med vägmarkeringar. Vägmarkeringar är ett sådant där inslag i vardagen som de flesta tar för givet, men som med allt annat så är det arbetande människor som ligger bakom. Bara i Stockholm finns flera företag som uteslutande åtar sig uppdrag inom vägmarkeringar och väglinjemålning. Det byggs ständigt[…]

Läs mer »