Vad gör väl egentligen lite hår på kroppen? Svaret är att det inte gör någonting – och att det kan påverka precis allting. Det handlar helt och hållet om hur pass mycket hår det är och var det sitter. Det finns områden på kroppen där hårväxt är helt okej enligt samhällets normer, men likväl finns det områden där hårväxt inte ska finnas och om så är fallet . ja, då kan man uppfattas som oattraktiv eller som en person som inte bryr sig.
Så, du har hår på ryggen som man eller du har en väldigt hårig bikinilinje som kvinna (eller en antydan till mustasch) – det är väl inte mer än att börja raka eller vaxa nämna områden mer frekvent? Jo, till en viss del. Men, håret blir dels starkare och grövre och dels så handlar det om extrema pengar.
Tänk dig själv att betala för rakhyvlar och vax under en hel livstid – och dessutom veta att det bara skjuter upp det huvudsakliga problemet. Det finns dock en annan lösning på att bli av med generande hårväxt: en hårborttagning med laser.
Hårborttagning med laser ger ett permanent resultat
En hårborttagning med laser innebär – väldigt förenklat – att man med hjälp av IPL-Laser bränner bort hårstrån från rötterna. Den röda laserstrålar penetrerar hårsäckarna och bränner undan dem. Då detta sker i en aktiv fas så är chanserna väldigt stora att hårsäckarna försvinner för gott. En hårborttagning med laser passar för både män och kvinnor och fungerar på alla områden på kroppen – från överläppen, ryggen, magen, bröstet, bikinilinjen, rumpan och ner till ben och fötter.
Men behandlingen är trots det inte helt jämställd och passar inte för alla. Här är det nämligen en kombination av pigment och typ av hår som är avgörande för huruvida en person bedöms som en kandidat med goda förutsättningar för att genomgå en hårborttagning med laser. Mörkhyade personer, personer med mörkt pigment och ljust hår samt tatuerade personer passar sämre. Den idealiska personen har ljust pigment och mörkt hår.
Här kommer några snabba puckar för ytterligare information om en hårborttagning med laser utförd på en klinik i exempelvis Stockholm:
- 3-7 behandlingar krävs. Varje behandling tar tjugo minuter ungefär. Den är smärtfri och den kräver ingen sjukskrivning efteråt. Däremot så måste den – på grund av att håret bränns i den aktiva fasen – upprepas. Lite beroende på var på kroppen, hur mycket och hur tjockt håret är så handlar det om minst tre behandlingar. Så många som sju kan krävas.
- 4-10 veckors vila. Det måste dessutom ske en vila mellan varje behandling. Även detta med den aktiva fasen i åtanke. Här kan minst fyra veckors vila ordineras och som mest tio veckor. Det tar alltså lång tid innan en hårborttagning med laser är färdig och du ser det slutliga resultatet.
- Risker? Det finns alltid risker. Med denna behandling så kan ett felaktigt inställt instrument ge brännskador. Valet av klinik är därför avgörande. Se till att välja en med certifikat, god erfarenhet och fina vitsord. Det kostar lite mer – men sett till minimerad skaderisk och ett bättre resultat så är det välinvesterade pengar.