Vi har alla fina förutsättningar till att få friska och starka tänder. Detta säger vi med tanke på att vi har fri tandvård i Sverige fram till 23 års ålder och att alla svenska medborgare således kan njuta frukterna av denna stabila grund. Vi kan få sneda tänder raka, vi kan få under- och överbett tillrättade och vi kan regelbundet också få kariesangrepp och andra otrevligheter fixade hos en tandläkare och där notan delas av oss alla genom skattemedel. I teorin så borde alltså alla som är under 23 år också ha fina tänder och ingen borde fylla 23 år och möta dagen med undermålig tandhälsa. I praktiken dock; där ser det värre ut – värre än vad man kunnat tro.
Larm från tandläkare i Stockholm och Solna
Det genomfördes nyligen en forskning hos tandläkare gällande barn och kvaliteten på deras tänder. Denna skedde i Stockholm och Solna och där man ville ta reda på om tänder skiljde sig i kvalitet sett till var man bor och hur mycket pengar man har i familjen.
Dessvärre så bekräftade denna utredning någonting som man länge misstänkt: barn i fattiga områden har de facto sämre tänder och har betydligt större angrepp av karies. Mellan rika områden – Täby och Danderyd, exempelvis – och fattiga – Rinkeby och Alby – så skiljde det extremt mycket i tandkvalitet.
Barnen från rikare områden hade bättre tänder och en betydligt bättre munhälsa i stort. Skillnaden var faktiskt så stor att man var tvungna att slå larm och meddela pressen om resultatet. Det är är fråga som är väldigt komplex. Å ena sidan – tandvården är fri även för fattiga barn och därför så borde detta inte förekomma.
Men, å andra sidan: man kan gå gratis till en tandläkare i Solna och få sina tänder lagade; men tandläkaren kan inte kontrollera vad man äter och hur man borstar sina tänder. Det är föräldrarnas uppgift och det är också där skon klämmer.
Fattiga föräldrar har inte råd med nyttig mat
Nyttig mat är dyr, onyttig mat är dessvärre för billig. Där har vi en fråga att brottas med och det är en fråga som inte kommer att lägga sig ned på rygg utan att vi anstränger oss. För fattiga personer så är det billigare att köpa skräpmat och läsk än att köpa den nyttiga maten som man har råd med i finare områden.
Vadå; det är väl bara att köpa ris, potatis och grönsaker – så dyrt är inte det? Det är sant. Men, då måste man även ta in en annan aspekt i sammanhanget. Arbetstiden. För en ensamstående mamma i Rinkeby så kan en arbetsdag inte bara innehålla ett uppdrag – det kan innebära att man städar hos tre- eller fyra kunder; att man arbetat natt på ett äldreboende eller att man kanske jobbar dubbla skift med någonting annat. Tiden finns inte; ungarna får en slant och kan själva välja att köpa snabbmat (såklart – den är ju god). Konkret så kanske den ensamstående mamman städar det kök som den rika familjen i Danderyd lagar sin nyttiga mat i?
Tandläkare och läkare berörs
Dessvärre är inte detta bara en fråga som rör tänder, barn och tandläkare. Även kroppen i övrigt påverkas av denna fråga. Vi blir generellt sett allt fetare i västvärlden. Något som tyvärr inte bara är en fråga för vuxna. Nej, problemet med övervikt hos barn – ibland ren barnfetma – har också börjat synas i Sverige.
Som av en händelse så kan man se samma mönster där som gällande tänder och munhälsa. I rikare områden så håller sig barn och ungdomar friska och har en normal vikt. I fattigare områden så är barnen fetare. Det är en fråga som måste tas på allvar. Hur vänder vi trenden?