Dibbuk.se

Kan konflikter kring dolda fel i hus förhindras?

Många husköp slutar inte enligt planerna. De allra flesta husköp i Sverige sker enligt konstens alla regler och där både köpare och säljare till syvende och sist är nöjda med den avslutade affären. Men, det finns alltså de husköp som inte gör det. inte sällan så handlar detta om något typ av fel som man som köpare upptäcker efter en tid i huset – ett fel som kostar pengar att korrigera och där man vill att säljaren ska ta den kostnaden. Av förklarliga skäl så brukar en säljare sällan frivilligt göra så – och vem kan klandra denne egentligen?

I dessa fall har en konflikt kring dolda fel inletts. Vi kan direkt säga följande: det är ingen lätt sak att lösa. skulle du ha oturen att hamna i en sådan process där du vill hävda dolda fel i det hus du köpt och få säljaren att betala ersättning så bör du per omgående kontakta en kunnig jurist inom området som kan bistå dig. Det ger dig större möjligheter att vinna.

Det bästa sättet att undvika en konflikt kring dolda fel i hus dock: det är att undvika fallgropar. Många tar nämligen för givet att alla fel är säljarens ansvar. Har en matta slugt placerats över en spricka i parketten så är det inte säljarens ansvar att reparera parketten i efterhand – det är du som som borde ha lyft på mattan och upptäckt problemet innan kontraktet skrevs. Det vill säga – en köpare har nästan ett större ansvar i att upptäcka fel och brister innan köpet.

En besiktningsman kan förhindra onödigt lidande

Och, för att göra så krävs det också professionell hjälp. Att anlita en besiktningsman är en av de stora nycklarna kring dolda fel. Märk väl – han kanske inte upptäcker alla fel på huset, men däri ligger också pudelns kärna: han upptäcker de fel som går att se vid en noggrann besiktning.

En besiktningsmans ser de fel som han förväntas upptäcka. Han kan även ge utlåtanden som rör husets ålder och allmänna skick; det kan kanske inte uteslutas att ett tak kommer att gå sönder i framtiden om detta tak är väldigt gammalt

Han kan även ge utlåtande kring förväntade fel – om taket inte är bytt på 50 år så kommer ett byte förmodligen att krävas. Förväntade fel utgår från huset ålder och skick – går taket, som vi hade som exempel, sönder så kommer du troligen inte att kunna hävda att det är dolt fel; där är det mer av ett förväntat sådant.

Dolda fel däremot – de är vare sig förväntade eller upptäckbara för en besiktningsman. Ett exempel på ett sådant kan handla om ett nyrenoverat badrum där en fuktskada uppkommer efter en kortare tid – något som beror på att fuktspärren är undermålig eller felaktigt ditsatt. Detsamma gäller om säljaren satt spotlights i taket och där dessa placerats rakt in i isoleringen med en mindre brand som följd. Sådana saker går inte förvänta sig eller upptäcka.

För att vara på den säkra sidan och för att ha lagen på sin sida så måste alltid huset undersökts innan köpet. Se till att anlita en besiktningsman. Kostnaden är låg och värd att betala för att slippa framtida problem.

Relaterade inlägg

Sverige har i jämförelse med andra europeiska länder ett ganska lågt antal omkomna i trafiken per år. Vi räknar med att det handlar om ungefär 300 stycken dödsfall och om man jämför med exempelvis Ryssland – 26.000, Polen – 4500 eller Grekland – 1400 så kan vi fastslå att våra vägar får anses som relativt säkra att vistas på. Naturligtvis så säger inte dessa siffror hela sanningen; Ryssland har ju exempelvis betydligt fler människor än[…]

Läs mer »

Det finns hos vissa människor, både här i Stockholm och i resten av Sverige, en sorts inbyggd skepsis mot Botox. Ofta är det människor som förespråkar ”det naturliga” och ser ner på kvinnor som använder Botox för att släta ut rynkor och så vidare. Att genomgå en behandling med Botox anses farligt, onaturligt och nästan lite korkat, som om dessa kvinnor inte visste vad de gjorde utan styrdes av någon sorts yttre kraft som tvingade[…]

Läs mer »