Dibbuk.se

Är städbranschen en fattigdomsfälla?

kvinna putsar fönster i gula handskar

Det finns idag många röster som talar om att städbranschen är en av de branscher där man betalar sina anställda sämst löner. Städbranschen har blivit något av en fattigdomsfälla där rik överklass betalar struntsummor till fattiga arbetare med dåliga eller obefintliga avtal. Utöver låga löner talas det även om hur tungt och påfrestande städyrket är och det finns idag ett fåtal initiativ som tas för att försöka förbättra de generella förhållandena för städare i Sverige. Självklart finns det undantag och man kan skönja en försiktig optimism i branschen där antalet firmor som betalar ut skäliga löner enligt skäliga avtal sakta men säkert ökar i antal.

Mycket svartjobb i städbranschen

Ett av de största problemen med städbranschen är att det sedan länge har varit vanligt förekommande med svart arbetskraft. Detta försökte regeringen komma åt genom införandet av RUT-avdraget och visst har avdraget minskat andelen svarta städjobb men det är fortfarande långt kvar till regeringens mål om en helt ”vit” städbransch. Dock kan man även här se att det går mot ljusare tider och andelen seriösa firmor som betalar vita löner ökar stadigt. Ju fler av städfirmorna som betalar ut vita löner till sina anställda, desto större chans har man att höja statusen för städbranschen som helhet och därmed öka lönenivån.
dammsugarmunstycke på trägolv

Typiskt ”kvinnoyrke?”

Städyrket är ett yrke som är oerhört påfrestande för kroppen och det utövas ofta på obekväma arbetstider samt med lång resväg för de anställda. Detta är någonting som bör synas i lönebeskedet så att de som utför det tunga jobbet blir ordentligt kompenserade. Dock är det idag alldeles för vanligt med löner under avtalsenlig nivå. Genom bättre löner och bättre avtal kan statusen för städyrket höjas och hjälpa till att öka respekten för yrken inom hushållsbranschen som helhet. Idag tjänar en städare i snitt knappt två tredjedelar av vad en byggarbetare eller elektriker tjänar, detta trots att städyrket är minst lika slitsamt som båda dessa yrken. Detta beror till viss del på att det är ett ”kvinnoyrke” då yrken som främst utförts av kvinnor traditionellt har haft lägre lönenivåer än de yrken som anses som typiskt manliga. Detta är även något som speglas i samhället som helhet där kvinnornas löner fortfarande ligger på en mycket lägre nivå än männens. Att höja statusen för städbranschen och andra kvinnodominerande branscher är ett bra sätt att angripa det problemet så att vi en gång kan få rättvisa löner i hela samhället.

Kollektivavtal garanterar skälig ersättning

Det finns dock många städfirmor som idag är anslutna till ett kollektivavtal och som betalar rimliga löner till sina anställda. Detta är någonting som bör lyftas fram mer så att kunderna har möjlighet att välja etiska städfirmor där man vet att de anställda får de förmåner och den ekonomiska ersättning som de förtjänar. Då pratar man inte om en minimilön utan en skälig lön som står väl i paritet gentemot andra löner för liknande yrken.

Förhoppningsvis väljer fler och fler kunder att använda sig av seriösa städfirmor som tar lite mer betalt för arbetet, men som på grund av detta kan betala sina anställda skäliga löner. Ju fler som väljer dessa firmor, desto större chans finns det att hela branschens lönenivåer kan höjas till rimliga nivåer i hela landet.

Relaterade inlägg

En av de mest positiva effekterna som kommit av det massiva Metoo-uppropet är att du inte är ensam. Du är inte ensam om att ha blivit kladdad på, blivit utnyttjad eller till och med utsatt för en våldtäkt. Definitivt inte. Över hela världen så reste sig kvinnor och skrek med en gemensam röst att det får vara nog och att det räcker. Det är slut på att män – i alla åldrar och i alla[…]

Läs mer »

År 2007 så kom en dom i Högsta Domstolen där man gav mamman ensam vårdnad om barnen vid en vårdnadstvist. Inget häpnadsväckande med det kanske – det var snarare skälet som angavs som fick många att rycka på ögonbrynen. Det som gjorde att man gav mamman ensam vårdnad i denna vårdnadstvist var att pappan hade uppvisat samarbetssvårigheter. Exempel på detta gavs och handlade om att pappan vid upprepade tillfällen hade försvårat vid hämtning och lämning[…]

Läs mer »