Dibbuk.se

Amorteringskravet – Slår hårdast mot storstäder

År 2016 infördes amorteringskrav på alla nytecknade bolån. Det var ett förslag som väcktes av Finansinspektionen och som, efter vissa korrigeringar, infördes juni detta år. Även om reglerna är exakt lika var än man bor i landet så gör det ändå stor skillnad mellan olika städer. Detta inte minst gällande reglerna kring tilläggslånet.

Tilläggslån till badrumsrenovering

Tilläggslån innebär att bolånet höjs. Då kan låntagaren välja mellan att antingen betala av hela denna summa på tio år eller baka ihop det med bolånet. Men bakas det ihop så gäller amorteringskravet på totalsumman vilket kan skapa stora skillnader i månadskostnaden. Det är här som det skiljer stort mellan städerna runt om i Sverige. En jämförelse mellan bostadspriserna i Salem och Örebro visar detta.

En person som bor i Salem betalade i oktober 2017 i snitt ca 31 000 kr per kvadratmeter. En lägenhet på 100 kvadratmeter skulle därmed kostat 3 100 000. Om belåningsgraden hos familjen inte är över 50% behöver inte amortering ske. Men om en badrumsrenovering sker kan ett tilläggslån behöva tecknas på 250 000 kr. Innebär detta att belåningsgraden går över 50% måste hela bolånet amorteras med 2% varje år dvs. 72 000 kr per år. Alternativt betalas badrumsrenovering av på 10 år vilket innebär ca 24 000 kr per år. Med tanke på de höga bostadspriserna i Salem är det många som har hög belåningsgrad och därmed kan hamna i liknande situationer.

Jämförs Salem mot att en badrumsrenovering sker i Örebro så är det en stor skillnad. Samma storlek på bostad kostar i Örebro i snitt 1,9 miljoner. Det innebär därmed en lägre kostnad på ca 30% om amortering skulle ske på hela beloppet.

Vad händer vid 85% belåning?

Som visas ovan är bostadspriserna mycket höga i Salem (och andra delar av Stockholm). Att låna pengar till en badrumsrenovering kan även innebära en mycket förhöjd månadskostnad. Men det krävs även att det finns utrymme att höja bolånet för att finansiera renoveringen av badrummet. Är belåningsgraden 85% är bostaden fullt belånad. Det är inte ovanligt i Stockholm just på grund av de höga bostadspriserna.

Lösningen för många blir därmed att teckna ett privatlån för att kunna renovera. Det skapar en betydligt högre räntekostnad än om bolånet hade kunnat användas. Framförallt skapar det en högre belåningsgrad och skuldkvot vilket är riskfaktorer för den egna ekonomin.

Med exemplet ovan visas därmed att amorteringskravet tydligt slår hårdare mot personer i storstäder än i Örebro. Detta inte minst om ett tilläggslån behöver tecknas, alternativt privatlån tecknas, för att ha råd med badrumsrenovering eller annan större renovering.

Relaterade inlägg

Att priserna för bostäder i Stockholm under en lång tid stigit och hamnat på i det närmaste absurda nivåer är ett samhällsproblem. Det har dels kommit att skapas ett slags Klondyke över hela marknaden; ett område dit många lycksökare mutar in sig och köper bostäder i ett rent spekulativt syfte. Konkret så kan det innebär att man äger en bostad, man tar ett lån för handpenningen till en nyproduktion och väntar in den byggnationen. Då[…]

Läs mer »

Tandvård – en politisk fråga? Ser man till hur Sverige fungerar så har vi ett sjuk- och hälsosystem som anses som en föregångare i övriga världen. Blir man sjuk så behöver man inte betala pengar för vården – mer än upp till en viss summa – och detta gör att alla medborgare också får samma möjligheter. Plånbokens storlek är inte avgörande. Men, räknas inte tänderna till kroppen? Den frågan har blossat upp under senare år[…]

Läs mer »