Dibbuk.se

Clinton eller Trump – plus och minus

Trump eller Clinton - vem vinner?

Nu närmar det sig. Efter en lång primärvalskampanj och två närmast kaotiska konvent där Hillary Clinton till slut besegrade vänsterkandidaten Bernie Sanders och Donald Trump sluggade ner en lång rad republikaner så har den riktiga kampen startat.

Nu står det mellan demokraten Hillary Clinton och republikanen Donald Trump i kampen om vem som ska bli USA:s nästa president.

Etablissemangets Clinton, den förra presidenthustrun och utrikesministern, mot outsidern Trump, byggherren och dokusåpastjärnan. Alla förväntar sig den smutsigaste valkampanjen någonsin, där inga fula knep eller tillmälen är förbjudna. Men vad talar egentligen för och emot de båda kandidaterna?

Dibbuk.se gör här en snabb genomgång av några punkter som talar för och emot de båda kombattanterna.

1. Väljare som sällan röstar

En ofta upprepad sanning är att den som lockar flest människor som inte röstat tidigare att ta sig till vallokalen står som vinnare till slut. Detta var exempelvis ett av Barack Obamas trumfkort för åtta år sedan. Trump är väldigt bra att engagera väljare som annars inte intresserar sig för politik. Från att vara totalt ointresserade kampanjar de nu intensivt för Trump.
1-0 till Trump

2. Läget just nu.

Alla mätningar de senaste månaderna talar för demokratisk seger, även om stödet för de båda kandidaterna går upp och ner en del. New York Times senaste djupanalys visade exempelvis att Clintons chans till seger är 88 procent och de flesta traditionella opinionsmätningarna pekar åt samma håll.
Clinton kvitterar, 1-1

3. Sakpolitiken

Givetvis en smaksak – man tycker ju olika om saker och ting. Men de flesta är övertygade om att Clinton kommer att vinna debatterna när det handlar om sakpolitik. Trump ska bygga en mur mot Mexico och ska göra USA ”great again”, men så många seriösa konkreta förslag har han inte presenterat. Clinton är rutinerad i debatter och kommer att utnyttja sin stora vana, kanske speciellt när det gäller utrikespolitik.
2-1 till Clinton

4. Skandalerna

Trump har en hel del problem med förtroendefrågorna. Exempelvis utreds hans Trump University, som anses vara av undermålig kvalitet. Han vägrar dessutom att lämna ut sina deklarationer. Å andra sidan tycks det inte som att Trumps lögner och aggressiva utspel spelar så stor roll. Många av hans supportrar har stor överseende med hans lögner och skyller gärna på partiskhet från ”liberal media”.
Dessutom har Clinton sina problem också, exempelvis den ständigt puttrande mejlskandalen, som fortfarande utreds av FBI. Terroristattacken i Benghazi, som skedde under Clintons tid som utrikesministen, spökar också.
Oavgjort. 2-1 till Clinton står sig.

5. Erfarenheten

Här är det spel mot ett mål. Även om Trump ständigt påpekar att Clinton inte är kvalificerad att bli president, så är det få som har hennes rutin. Hon har varit ”first lady” med stort inflytande i åtta år, senator i New York och dessutom utrikesminister i Obamas regering. Trump har ingen erfarenhet alls som politiker, vilket anses gynna Clinton i längden, oavsett vad man har för åsikter i sakfrågorna.
3-1 till Clinton

6. Folkligheten

I USA är många trötta på den etablerade politiska klassen efter finanskriser, Irakkrig och ständiga låsningar i kongressen. Detta är något som talar för Trump, som ses som en frisk outsider, som inte har några kopplingar till den politiska gräddan i Washington. Detta talar för frifräsaren Trump, få tror att en insyltad veteran som Clinton ska förändra speciellt mycket.
Trump knappar in, 3-2 till Clinton

7.Startsträckan

Trump säkrade sin seger i primärvalen snabbare än Clinton, som fick kämpa mot populäre Bernie Sanders in i det sista. Det gjorde att Trump snabbare kunde komma igång med den verkliga presidentvalskampanjen och försöka locka över bittra Sanders-anhängarna från den demokratiska sidan.
Trump kvitterar. 3-3

8.Minoriteterna

Trump har lågt stöd bland kvinnor och minoritetsgrupper. Han har gjort både rasistiska och kvinnofientliga uttalanden vilket gör tydliga avtryck i undersökningarna. Clinton har arbetat hårt för att vinna röster bland kvinnor och besegrade Sanders med bred marginal i områden med stora afro-amerikanska väljargrupper. Detta har lett till att Clinton har ett historiskt stort stöd i flera av dessa väljargrupper.

Plus för Clinton. Slutresultat: Clinton-Trump 4-3.

Relaterade inlägg

Skolstädning

Bättre skolstädning ger bättre resultat

Det finns ett område där skolor över hela Sverige har ett större ansvar än vad man tar. Detta gäller hygien och främst under senare år så har mans ett en kraftig försämring gällande skolstädning och det är också något som märks i vilka resultat som elever i slutändan får. Att det kommer rapporter från elever som inte vågar gå på toaletter på skolan, som håller sig en hel dag av den anledningen att det är[…]

Läs mer »

Talets betydelse och språket vikt blir sällan mer påtagligt och betydande än inom politiken. Något som blivit extra påtagligt på senare tid i och med att man når ut på ett tydligare sätt. Hur gör man en bedömning som privatperson och hur kan man avgöra vilken politiker som man ska rösta på? Det handlar till mångt och mycket inte enbart om vad man säger – det handlar om hur man säger det. Där kan man[…]

Läs mer »